Tubomanometer

Metingen mogelijk bij een druk van 30, 40 & 50 millibar

Software voor Windows

Printerkabel

Neusplug in verschillende maten

Het uitoefenen van druk, zodat de latentie beoordeeld wordt

Beschrijving

Tubomanometer, TMM-02

Een Tubomanometer is een geschikte apparaat om te achterhalen als de buis van Eustachius nog goed functioneert.Met een Tubomanometer kan er nagegaan worden of het zachte verhemelte zich goed functioneert, waardoor de neusholte zich kan afsluiten en of de buis van Eustachius
bij een verhoogde druk zich kan openen.

 

Door het toepassen van excessieve druk in de oor en de neus-keelholte (rhinopharynx) tijdens het slikken, kan de Tubomanometer de opening parameters van de buis van Eustachius en de druk van het middenoor meten. Het apparaat kan metingen doen bij een druk van 30, 40 & 50 millibar.

 

Doel Tubomanometer

Het doel is om er voor te zorgen dat er genoeg druk wordt opgebouwd in de neus en de neus-keelholte, (rhinopharynx) zodat de Tubamanometer de latentie kan beoordelen. (Er wordt hier gekeken naar de vertraging van het openen van de buis van Eustachius op het moment dat er druk wordt uitgeoefend.)

 

Afwijkingen van de standaard waarden kunnenĀ  worden weergegeven. De beslissende waarde is, de Opening Latentie Index = R. R=(P1-C1):(C2-C1)

Fases drukverhoging

Tubomanometer in verschillende fases

De volgende afbeeldingen laten een indicatie zien van de verschillende fases van drukverhoging in de neusholte en velum sluiting, indicatie van ontoereikende of onvolledige velum sluiting.

 

Ventilatie van het middenoor: een indicatie van de reactie van de buis en het trommelvlies beweging door het opnemen van de drukvariaties in het buiten oor. De opnames vermelden de openingsdruk en de latentie van de opening van de buis van Eustachius.